Roken & alcohol?

Het totale rookverbod moet ook in de voetbalkantines gerespecteerd worden. Maar hoe zit het met de verkoop van alcoholische dranken? En wat zijn de gevolgen van roken en alcohol op je sportprestaties?

Verkoop van alcohol: wat en hoe?Totaal rookverbod

Drinken en sporten

Vroeger dronken sporters vaak alcohol voor een wedstrijd omdat ze dachten dat alcohol de pijngevoeligheid verminderde en het zelfvertrouwen vermeerderde. Zo hoopten ze hun prestaties te verbeteren. In de moderne sportbeoefening komt dit echter bijna niet meer voor.

Buitenlandse onderzoeken tonen wel aan dat het alcoholgebruik bij sporters hoger is dan bij niet-sporters en dan vooral in teamsporten.

Effect op spieren?

Onderzoeken naar de effecten van alcohol op het hart, de ademhaling en de spieren leveren uiteenlopende resultaten op. Maar algemeen kan gesteld worden dat de acute consumptie van alcohol geen positieve invloed heeft op de spierfuncties en dat grote hoeveelheden alcohol zelfs funest kunnen zijn voor het prestatievermogen.

Bevindingen van fysiotherapeuten tonen ook aan dat alcohol de zwelling van blessures veroorzaakt of verergert. Hier is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan om deze waarnemingen te bevestigen, maar toch wordt aan sporters aangeraden om bij spierbeschadiging of letsels na een tackle zich 24 uur te onthouden van alcohol.

Na de inspanning?

Na de sportinspanning wordt in de kantine, of zelfs al in de kleedkamer, door sommigen alcohol genuttigd. Omdat de sporters dan vaak gedehydrateerd zijn en weinig gegeten hebben, wordt alcohol vlak na een inspanning sneller geabsorbeerd en heeft hij ook meer effect dan normaal. Inname van grote hoeveelheden alcohol belemmert de rehydratie.

Roken en sporten

Roken schaadt de gezondheid, staat te lezen op de pakjes sigaretten. Maar hoe zit het met roken en sporten?

Onderzoek bij een loopproef voor tieners toont aan dat roken een negatief effect heeft op de hart- en longfuncties en de uithouding. Ook een andere studie bevestigt dat rokers een verminderd uithoudingsvermogen hebben. Veel onderzoek is er echter nog niet uitgevoerd, dus verdere invloeden zijn niet bevestigd alleen verondersteld.