Niemand buitenspel

G-voetbalproject: Niemand buitenspel

Het Belgisch voetbal wil volop inzetten op de verdere ontwikkeling van het G-voetbal. Vanaf 2016 erkennen wij de nationale G-ploegen als onze officiële nationale G-teams en zullen wij informatie over hun wedstrijden en events via onze kanalen bekendmaken. Daarnaast zal de KBVB samen met haar voetbalpartners Voetbalfederatie Vlaanderen en l’Association des Clubs Francophones du Football volop inzetten op het verder structureren en ontwikkelen van G-voetbal op amateurniveau. Tot slot engageren we ons om het jaarlijks nationaal hoogtepunt van het G-voetbal, de Football Kick-Off, te blijven organiseren en uit te breiden naar alle G-voetbaltakken. 

Handleiding G-voetbal op je club

Meer info over het G-voetbal in Vlaanderen

Meer info over het G-voetbal in Wallonië

Meer info over de Football Kick-Off

 

Volg ons op Twitter! Like ons op Facebook!

Project in de kijker: Same Shirt Passion

"3 tot 9 professionele voetballers in een ploeg van 25 personen kunnen symptomen vertonen van psychische klachten (bv. stress, angst of depressie) in een seizoen." - Dr. V. Gouttebarge FIFPRO en Professor G. Kerkhoffs

"Eén op vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met min of meer ernstige psychische problemen. Die gaan soms vanzelf weer over maar ze kunnen ook heel lang aanslepen. Over de periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 mensen met een psychisch probleem in Vlaanderen." - GEESTELIJK GEZOND VLAANDEREN

“Mentale gezondheidsproblemen komen overal voor, ook in het voetbal, en kunnen schadelijk werken voor iemands gezondheid en carrière. We weten dat er nog steeds een taboe heerst binnen het voetbal, maar spelers moeten zich zeker niet schamen om hulp te zoeken.”- FIFPRO

Dipje of aandoening?

Wanneer je gedurende een langere periode niet meer psychisch kan functioneren zoals je zou willen, is er sprake van een mentaal gezondheidsprobleem. Je hebt dan het gevoel dat je niet meer de baas bent over je eigen gedrag en reacties. Je hebt bijvoorbeeld geen fut meer om iets te doen of je hebt je emoties helemaal niet meer in de hand.

Een psychische aandoening is niet hetzelfde als een dip. Je kunt in de put zitten door zaken die gebeuren in je leven: een ontslag, een overlijden, een scheiding, een blessure… Hoe moeilijk deze gebeurtenissen ook zijn, we passen er ons meestal snel aan aan. Duurt de dip erg lang, dan kan dit betekenen dat er sprake is van een psychisch probleem. En toch zijn ook psychische problemen veelal begrijpelijke menselijke reacties op specifieke situaties en zijn niet zomaar enkel een biomedische, genetische, neurologische reactie of een ziekte van de hersenen. (GEESTELIJKGEZONDVLAANDEREN)

Vanuit 3 luiken (1)Preventie, (2)Onderzoek en (3)Tackling Stigma, wil SSSP een bijdrage leveren om psychische kwetsbaarheid meer bespreekbaar te maken binnen de club. Dit biedt de speler, coach, supporter de mogelijkheid om  sneller in te kunnen grijpen.

Naast sensibilisering van de voetbalspelers en zijn omgeving, focussen we ons ook op deskundigheidsbevordering van de club in het implementeren van preventieprogramma’s voor jeugdspelers.

Meer weten?

www.sameshirtsamepassion.com