Historiek KBVB

De KBVB werd gesticht op 1 september 1895, dertig jaar nadat in ons land de eerste sporen van voetbal opgemerkt werden. Hierna volgen de mijlpalen en diverse wetenswaardigheden uit de geschiedenis van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Over het exacte ontstaan van het voetbal spreken diverse bronnen elkaar tegen. Wel zeker is dat in ons land in 1865 het spel werd beoefend in de Engelse scholen van Brussel. Dat jaar werd er ook gevoetbald door de bedienden van de Britse havenbedrijven in Antwerpen en de ingenieurs van de Cockerill-fabrieken in Luik. Hun voorbeeld kende al snel navolging in het college van de Jozefieten in Melle nabij Gent waar jonge Belgen de eerste landgenoten waren die de sport beoefenden. Toch duurde het nog bijna dertig jaar vooraleer de sport in ons land een officieel karakter kreeg.


De negentiende eeuw

1895: Op 4 augustus wordt op initiatief van Louis Mühlinghaus, secretaris van Racing Brussel, en met de afgevaardigden van enkele bekende clubs het Uitvoerend Comité (het eigenlijke bestuur van de voetbalbond) opgericht gelijktijdig met de Algemene Vergadering. De oprichtingsvergadering had plaats in de brouwerij 'le Courrier’ aan de Brusselse Wolvengracht.

1895: Op 1 september wordt de 'Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques' (UBSSA) officieel gesticht door tien clubs die zowel aan voetbal als aan atletiek, cricket en wielrennen doen. Dat jaar wordt ook de eerste officiële competitie georganiseerd. Voorzitter van dit overkoepelend orgaan is Paul Hanssens, algemeen secretaris is Louis Mühlinghaus die tevens secretaris is van de ’sectie voetbal’. Voorzitter van de ‘sectie voetbal’ is Baron Edouard de Laveleye. Die eerste ‘algemene vergadering’ had plaats in ‘Le Coq Tourné’ aan de Naamsestraat in Brussel.

1898: Paul Hanssens treedt af als voorzitter van de UBSSA en wordt opgevolgd door Baron de Laveleye die ook voorzitter bleef van de sectie voetbal.

1899: Op 15 november vervangt het persorgaan van de Bond ‘La Vie Sportive’ in Leuven het bestaande ‘L’étudiant Sportif’.

 

De vooroorlogse periode

1900: Door de verdwijning van ‘La Revue des Sports’ wordt ‘La Vie Sportive’ het officiële bondsorgaan.

1900: De UBSSA verhuist voor zijn bijeenkomsten van ‘le Coq Tourné’ naar de ‘Taverne de Londres’ aan de Schildknaapstraat in Brussel.

1903: Op 24 februari wordt de Belgische Scheidsrechtersbond opgericht. Op 24 oktober wordt deze opgenomen in de Belgische Bond en krijgt een subsidie van 75 frank.

1904: Op 1 mei speelt de nationale Belgische ploeg op de Ganzevijver in Ukkel zijn eerste officiële interland tegen Frankrijk (3-3).

1904: De Bond is op 21 mei medeoprichter van de Wereldvoetbalbond FIFA.

1906: De voetbalsectie betrekt zijn eigen secretariaat in de Koninginnegalerij nr. 10 in Brussel.

1911: Op 25 september beveelt prins Albert om de Beker der Provinciën te vervangen door de Beker van België. De Bond organiseert voor het eerst de Belgische bekercompetitie voor clubelftallen.

1911: De voetbalsectie verhuist naar de Stoofstraat 71 in Brussel, vlakbij Manneken Pis maar omwille van de oorlog concentreerden de activiteiten van de Bond zich in de woning van Alfred Verdyck aan de Koninginnestraat 240 in Laken.
Rode Duivels 1929
1911: Ontslag van het Centraal Comité in de Bond. Alfons Verdyck volgt Louis Mühlinghaus op als secretaris van de sectie voetbal.

1912: De UBSSA die zich sinds 1911 niet langer met wielrennen bezighield, stoot nu ook atletiek af en gaat voortaan door het leven als Union Belge des Sociétés de Football-Association (UBSFA).

1913: Vanaf februari is ook de Vlaamse naam Belgische Voetbalbond (BVB) in gebruik. Op dezelfde Algemene Vergadering wordt ook beslist dat er in alle afdelingen per ploeg maar drie buitenlanders aan een wedstrijd mogen deelnemen.

1914: Op 20 februari verschijnt het eerste nummer van het weekblad ‘Football Association’. Het laatste zou op 31 december 1919 verschijnen omdat het moest wijken voor het aanvankelijk eentalige en later tweetalige ‘La Vie Sportive-Sportleven’.

1914: Op 4 augustus wordt de competitie wegens de oorlog onderbroken. Ze zal 4 jaar later op 28 september 1919 hervat worden.

 

Tussen de oorlogen

1919: Op 28 september wordt de competitie hervat.

1920: De Voetbalbond bestaat 25 jaar en krijgt op 10 februari van Koning Albert de titel ‘Koninklijke Vereniging’ mee. De huidige benaming KBVB treedt van dan af in voege.

1920: De Voetbalbond verhuist naar de Guimardstraat 14 in Brussel.

1924: Graaf Joseph d’Oultremont volgt Baron de Laveleye op als bondsvoorzitter.

1925: Enkele managers van promotieclubs groeperen zich in de ‘Ligue Nationale de Promotion’. Daarmee is deze liga de oudste van het land.

1926: Voor het seizoen 1926-1927 wordt de Eredivisie opgericht. Daarna volgt de eerste klasse. De drie promotiereeksen A, B en C zakken daardoor naar niveau drie.

1929: Rodolphe-William Seeldrayers volgt Graaf Joseph d’Oultremont op als bondsvoorzitter.

1929: De Bond koopt het gebouw in de Guimardstraat aan.

1930: Op 15 januari schorst de KBVB international Raymond Braine samen met enkele andere minder bekende spelers. Braine, die een café uitbaatte, wordt ervan verdacht de regels van het amateurisme te overtreden en krijgt het verbod opgelegd nog langer in de eerste ploeg van Beerschot te spelen waarna hij als prof in ballingschap gaat spelen bij Sparta Praag.

1930: In juli wordt het Beroepscomité van de KBVB opgericht om het werk van het Uitvoerend Comité en het Sportcomité, die in 1895 gelijktijdig met de Bond zelf werden opgericht, te verlichten.

Hector Goetinck1930: Op 14 september wordt het Heizelstadion (toen Jubelstadion) ingewijd met onder meer een wedstrijd België-Nederland (4-1).

1930: Oprichting van de Vlaamse Voetbalbond als protest tegen de verfransing van de officiële federatie. Kort na de Tweede Wereldoorlog zal de VVB echter opgedoekt worden.

1930: Op 3 oktober rolt het eerste nummer van ‘Sportleven’ van de pers. De twee bekendste gelegenheidsschrijvers zijn de gewezen scheidsrechters John Langenus en Raf Van Praag.

1936: Berchem Sport ontvangt als eerste de jaarlijkse Prijs op de Medische controle, uitgereikt door de KBVB.

1938: De eerste belangrijke transfer: Robert Lamoot verhuist voor 100.000 frank (2500 euro) van Daring CB naar Olympic.

1942: Voor het kampioenschap van 1942-1943 start het Provinciaal Comité Brabant met een reeks ‘eerste provinciale’.

1943: Het kampioenschap wordt in mei onderbroken wegens de militaire operaties.


1943: Op 26 juni verliest de KBVB met Hector ‘Torten’ Goetinck een van zijn belangrijkste spelers toen die in Heist omkwam bij de explosie van een obus.

1945: In februari wordt de basis gelegd voor een verbond van clubs van eerste klasse (dwz, de twee reeksen A en B, net onder eredivisie) met als doel de belangen van die clubs te verdedigen ongeacht de provincie waartoe ze behoorden.

1945: Op 30 juni volgt  Kanunnik Francis Dessain Oscar Vankesbeeck op als bondsvoorzitter.

 

Na de Tweede Wereldoorlog

1947: Met twee jaar vertraging omwille van de oorlog, viert de KBVB op 21 en 22 september zijn 50-jarig bestaan, onder meer met een wedstrijd België-Engeland (2-5). Dat jaar wordt ook ‘Het Gouden Boek’ van de KBVB gepubliceerd, ‘de geschiedenis van het voetbal in België en Belgisch Kongo’.

1948: Club Luik koopt voor een recordbedrag van 1,2 miljoen frank (30.000 euro), verdediger Willy Saeren van SK Tongeren. De transfersom is des te verbazingwekkender omdat het tien keer zo veel is als het record uit 1942 toen Anderlecht 125.000 frank betaalde voor Jef Mermans van Olse Merksem.

1950: José Crahay volgt Alfred Verdyck op als secretaris-generaal.

1951: George Hermesse volgt de overleden Francis Dessain op als bondsvoorzitter.

1954: De KBVB is medeoprichter van de Europese voetbalbond UEFA.

1958: Standard verklaart zichzelf ‘profclub’.

1958: de KBVB wordt belast met de organisatie van de finale van de Europabeker voor landskampioenen tussen Real Madrid en AC Milaan.

 

De jaren zestig en zeventig

1963: De ‘Entente des Clubs des Divisions Supérieures’ verdwijnt.

1964: Onder druk van het (semi-)professionalisme wordt de Nationale Liga met de clubs van eerste en tweede klasse opgericht met Gentenaar René Hoste als voorzitter. Op 1 februari sluit de Nationale Liga zich aan bij de KBVB.

1964: Enkele maanden later wordt de Liga van de Derde klasse opgericht.

1967: Louis Wouters volgt George Hermesse op als bondsvoorzitter.

1970: De KBVB viert zijn 75-jarig bestaan met een vriendschappelijke match tegen Frankrijk (1-2).

1971: Het vrouwenvoetbal (130 ploegen en 8000 leden) treedt toe tot de KBVB.

1972: Op 1 januari start de Bond met het oproepen van scheidsrechters via zijn bondsorgaan ‘Sportleven’.

1972: Opkomst van het profvoetbal. In april stellen 21 clubs zich kandidaat om aan een profkampioenschap deel te nemen.

1973: Albert Roosens volgt José Crahay op als secretaris-generaal.Casa Hogar

1973: Slechts negen van de 21 kandidaten om aan een profkampioenschap deel te nemen blijven over: Antwerp, Anderlecht, Club Brugge, Daring, Sporting Charleroi, Olympic Charleroi, AA Gent, FC Luik en Standard, wat later gevolgd door Olse Merksem en AS Oostende. Deze elf verenigen zich op 17 februari in de ‘Groepering van clubs met Professionele en Internationale belangen’.

1974: Deze vereniging wordt omgevormd tot de Liga Beroepsvoetbal. De competitie 74-75 in de hoogste klasse gaat van start met 20 clubs. Clubs met een professionele structuur die normaal zouden degraderen, kregen het recht om te blijven. Vanaf dat seizoen wordt in de tweede klasse met periodekampioenschappen gewerkt.

1977: Door de uitbreiding van het aantal diensten en groeiend aantal bedienden wordt een deel van de diensten gehuisvest in de Wetstraat 43 in Brussel.

 

De Moderne Tijd

1980: De Liga Beroepsvoetbal creëert de supercup, een wedstrijd tussen de titelverdediger en de bekerwinnaar. Club Brugge wint de eerste editie van Beveren.

1985: Op 6 maart sluit de Liga van Promoties zich aan bij de KBVB.

1985: Op 22 maart sluit de Liga van Derde klasse zich aan bij de KBVB.

1985: De organisatie van de finale van Europacup 1 tussen Liverpool en Juventus  op 29 mei kent een dramatisch verloop nadat fans van Liverpool de Italiaanse supporters te lijf gingen op de staantribunes van het Heizelstadion. Er vallen 39 doden.

1987: Dr. Michel D'Hooghe volgt Louis Wouters op als bondsvoorzitter.

1988: Alain Courtois wordt benoemd tot secretaris-generaal. Hij volgt Albert Roosens op.

1989: Het fonkelnieuwe bondsgebouw aan de Houba de Strooperlaan wordt op 4 juni ingewijd nadat de KBVB zijn gebouwen in de Guimardstraat en de Wetstraat heeft verkocht.

1990: Pennigmeester Jospeh Soeur overlijdt plots en wordt vervangen door Germain Landsheere die de functie tot juni 2011 zal uitoefenen.

Euro 2000 1991: De KBVB sluit een contract af met de vier nationale televisiezenders BRT, VTM, RTB en RTL-TVI voor de wedstrijden van alle nationale afdelingen, de Beker van België en de thuiswedstrijden van de nationale ploeg. De betaalzenders Canal+ en FilmNet sluiten een contract met de profliga voor 105 miljoen frank om gedurende vijf jaar op vrijdagavond een wedstrijd van de hoogste klasse live uit te zenden.

1992: In maart organiseert de KBVB de actie ‘hou het tof’ die een maand zou duren en waarbij de spelers in de middencirkel werden verzameld om het publiek te groeten. FIFA-secretaris-generaal Sepp Blatter en Pélé wonen de lancering bij.

1993: Op 13 augustus krijgt de KBVB de ‘FIFA-Fair Play Award’ voor de humanitaire actie ‘Acción Diablos Rojos Casa Hogar waarbij de Rode Duivels op het WK van 1986 een deel van hun premie afstonden om een opvanghuis voor de straatkinderen van Toluca te helpen bouwen alsook voor actie ‘Hou het tof – le foot en paix’ tegen het geweld in het voetbal.

1994: Op 13 januari stelt de KBVB zich officieel kandidaat om samen met de Nederlandse Voetbalbond KNVB het Europees landenkampioenschap van 2000 -Euro 2000- te organiseren nadat beide landen in 96 naast de organisatie van het EK hadden gegrepen.

1994: In mei verwerven VTM en RTBF voor vier jaar de uitzendrechten van het Belgisch voetbal (competitie, Beker van België, thuiswedstrijden Rode Duivels).

10 juni -2 juli 2000: België organiseert met Nederland de eindronde van het Europees kampioenschap. Een primeur in de voetbalgeschiedenis want nog nooit stonden twee landen in voor de organisatie van een groot tornooi. Dit voorbeeld werd gevolgd door de FIFA (Wereldvoetbalbond) die de organisatie van de Wereldbeker in 2002 toewees aan Japan en Zuid-Korea.

2001: Jan Peeters volgt Michel D’Hooghe op als bondsvoorzitter.

2002: Jean-Paul Houben volgt Alain Courtois op als secretaris-generaal.

2005: De profliga sluit met betaalzender Belgacom TV een lucratief contract af voor de live-uitzending van alle competitiewedstrijden.

2006: François De Keersmaecker volgt Jan Peeters op als bondsvoorzitter.

2006: Op 22 december wordt Jean-Marie Philips benoemd tot CEO van de KBVB als opvolger van Jean-Paul Houben die als secretaris-generaal met pensioen gaat.

2008: Op 8 november wordt de VFV (Voetbalfederatie Vlaanderen) opgericht, de Vlaamse vleugel van de KBVB.

2009: Op 14 maart wordt de VFV officieel erkend.

2009: In het voorjaar maken de KBVB en de KNVB bij de FIFA officieel hun interesse bekend om het WK van 2018 gezamenlijk te organiseren.

2009: Op 10 september wordt de Franstalige vleugel ACFF (Association des clubs de Football Francophones) opgericht.

2010: Op 16 juni wordt het contract tussen de KBVB en Jean-Marie Philips verbroken als gevolg van een verschil in visie. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker krijgt er de functie secretaris-generaal a.i. bij tot een geschikte opvolger is gevonden.

2010: Op 2 december wordt Rusland en niet de kandidatuur van België en Nederland weerhouden voor de organisatie van het WK 2018.

2011: Op 26 januari wordt Steven Martens aangesteld als nieuwe secretaris-generaal. Hij volgt CEO Jean-Marie Philips op.

2011: De profliga sluit een nieuw en verbeterd tv-contract af met Telenet, VTM, Belgacom en RTBF.

2011: 1895, de officiële supportersclub van de Rode Duivels, wordt opgericht.

17 december 2011: Frank De Bleeckere neemt afscheid als scheidsrechter.

2012: De visietekst groeien en winnen wordt voorgesteld.

2012: De BeneLeague wordt opgericht.

2012: De nieuwe website Belgianfootball wordt gelanceerd.

2012: Het PC West-Vlaanderen viert zijn honderdste verjaardag.

2012: Georges Leekens verlaat de Rode Duivels en wordt opgevolgd door Marc Wilmots.

2012: Op 14 mei wordt de Franstalige vleugel ACFF officieel erkend.

1 juli 2012: BMW vervangt AUDI als sponsor van de KBVB.

2012: De Duiveluitdagingen worden gelanceerd.

24 augustus 2012: De aftrap van de BeneLeague wordt gegeven.

2013: De Rode Duivelinnen veranderen van naam en worden de Belgian Red Flames.

2014: Het EK Futsal wordt in Antwerpen georganiseerd.

2014: De digitale wedstrijdbladen maken hun intrede.

2015: Steven Martens verlaat de KBVB en wordt opgevolgd door Gérard Linard als CEO ad interim.

24 juni 2015: De Beker van België wordt de Croky Cup.

27 juni 2015: François De Keersmaecker wordt herverkozen als Voorzitter van de KBVB.

24 juni 2017: Gérard Linard is de nieuwe Voorzitter van de KBVB.